Bu haber kez okundu.

Anadolu'nun unutulan lezzeti Teleme yoğurdu



Osmaniye Kadirli'de yaşlı kadınlar unutulan teleme yoğurdunu yaşatıyor. Taze keçi sütü ile koyun sütünü incir ve dalları ile mayalama yaparak teleme yoğurdunu ortaya çıkarıyorlar. Yoğurt türü olmasına rağmen pek bilinmeyen teleme, pazar ve marketlerde bulunmuyor. Tam olgunluğa ermeyen incir ve dalları ve keçi sütünden yapılan teleme 10 dakika da hazır oluyor. Lezzeti de oldukça güzel. Taze sağılan keçi ve koyun sütünden oluşan teleme, hazırlanış olarak da oldukça basit. Keçi veya koyundan elde edilen taze süt ısıtmadan içerisine mayalanma yapan ham incir sütü veya dallarından çıkan süt kap ya da kazan içindeki süte dökülür. Kısa süre incir dalı ile karıştırılır ve çırpılır. Çırpma bittikten sonra 10 dakika içerisinde mayalanan teleme yoğurdu yemek için hazır oluyor. Tad olarak yapım olarak ve örf olarak kendilerine bir vazife gören Kadirli'ler incir mevsimi olan temmuz ağustos eylül aylarında bu lezzeti yaparak tadıyorlar ve geleneği yaşatıyorlar. 


 

Anahtar Kelimeler:
#anadolu #teleme #yogurt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.